Hoe zet ik een nieuw initiatief op poten?

Je hebt besloten dat je graag een De Warmste Week initiatief op poten wil zetten. Mooi zo. Maar hoe bedenk je nu een sterk initiatief dat de juiste mensen bereikt? In grote lijnen zijn er drie verschillende manieren om een nieuw initiatief te bedenken.

1. Denk na over wie je graag wil helpen

Je kent iemand die in een rolstoel zit en graag sport? Ga het gesprek aan en bedenk samen een fijn initiatief. 

mensen in rolstoelen die basket spelen

Heb je een goed idee om het verschil te maken voor een bepaalde groep mensen maar heb je daar geen contactpersonen? Kijk eens op goededoelen.be, deze database bevat de gegevens van honderden Vlaamse verenigingen. Of neem contact op met je gemeentebestuur. Zij kennen als geen ander de verenigingen en de bevolking  en kunnen wellicht nuttige tips geven.

Zet je een initiatief op vanuit de werking van je non-profitorganisatie, dan weet je natuurlijk wel wie je wil helpen en denk je waarschijnlijk eerder na over de concrete invulling van je initiatief. 

2. Check of jouw idee echt wel klopt

Stel: je hebt een schitterend idee. Je ziet de uitvoering al voor je. Maar zit de ander daar echt op te wachten? Misschien hebben zij andere noden? Als je het verschil wil maken voor andere mensen, check dan even of zij jouw hulp écht nodig hebben.

Zo weten we dat er in Vlaanderen veel kinderen zijn die minder kansen hebben. Misschien kan je extra bijles geven? Zoek contact met een school of het sociaal huis van je gemeente of met een vereniging die zich al dagelijks inzet voor kansarme kinderen. Met hun ervaring kun je zeker tot een doeltreffend initiatief komen.

3. Vertrek vanuit wat je graag doet of goed kan

Je vereniging blinkt uit in het organiseren van inspirerende activiteiten; jullie van het wijkcomité zijn een stel toffe peren; je kan goed breien? Dan is het misschien een idee om sjaals voor daklozen te breien! Wie heeft wol op overschot? Wie breit mee?

een vrouw die aan het breien is

Kan je niet breien? Geen nood, er zijn tal van andere activiteiten waarin jij je talent wel kwijt kan. Denk aan programmeren, een website bouwen, musiceren, koken, enz. Er zijn zoveel manieren om een verschil te maken voor anderen.

Wanneer je vanuit je non-profitorganisatie mensen aantrekt om je te helpen, is het leuk dat je hen betrekt vanuit hun talent of wat ze graag doen. Zo zorg je ervoor dat ze zich echt nuttig voelen.

 

Weet je niet goed waar te beginnen? Vraag dan onze hulp. We kunnen je ongetwijfeld op het goede pad helpen.