Doe een extra vlammende inspanning voor kinderen en jongeren in een voorziening

Jeugdwerk is een recht voor alle kinderen en jongeren. Daar zijn we allemaal van overtuigd. Maar hoe kunnen we er samen voor zorgen dat ook effectief alle kinderen en jongeren een plekje vinden in het jeugdwerk?

Misschien kan jij in het kader van de warmste week wel een extra inspanning doen om kinderen en jongeren in een voorziening te betrekken in je jeugdbeweging, speelplein of jeugdorganisatie?

De Ambrassade rondde exact 1 jaar geleden het project Maak tijd vrij af, waarbij de organisatie onder andere een inkijk gaf in de leefwereld van jongeren in een voorziening. Want onbekend is onbemind. Jongeren in een voorziening zijn gewone jongeren in een ongewone situatie.

Tekening maak tijd vrij

Om een beter zicht te krijgen op hun leefwereld, maakte De Ambrassade ism met vele partners prachtige strips en podcasts van jongeren uit een voorziening die hun leefwereld beschrijven en getuigen welke impact een jeugdorganisatie heeft in hun leven:

 • Ontdek wat Scouts en Gidsen Vlaanderen voor Chelsea betekent. Van huiswerkbegeleiding tot gewoon even Chelsea zijn.

 • Lejo vzw zette Jordi weer in zijn kracht.

 • Diggie vzw leerde Fabriscio sociaal contact leggen. Hij werd er uiteindelijk zelf animator.

 • Het levensverhaal van Angelo is stevig. Via een EHBO opleiding leerde hij het Jeugd Rode Kruis-Vlaanderen kennen. Daar werd hij een heel actieve vrijwilliger en begeleidt hij kampen, cursussen en activiteiten.

Lees de strips

 • Annelien kwam tijdens haar verblijf in de jeugdvoorzieningen via een begeleider in contact met speelpleinwerking. Nadien stond ze zelf in de leiding bij de KSA.

 • Anouar heeft in meer dan 20 jeugdvoorzieningen verbleven. Via een workshop die hij gaf aan het jeugdwerk, kon hij aan de slag als jeugdwerker bij StampMedia.

 • Yeboah vond na zijn parcours door de jeugdvoorzieningen de weg naar het jeugdwerk. Via Mama’s Open Mic, Vi.be en de Kunstbende kwam hij terecht bij JES en Den Eglantier.

Beluister de podcasts

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor de jeugdwerkvrijwilliger:

 • De vrije tijd en vakantie zijn bij uitstek die ruimte en tijd waar kinderen en jongeren zich vrij van problemen willen en kunnen uitleven. Ze willen er niet (voortdurend) op aangesproken worden, in tegenstelling tot de thuissituatie, school of het verblijf in de voorziening. Vermijd vooroordelen en begeleid op een gepaste manier.

 • Jeugdhulpvoorzieningen zijn niet gesloten. Je kan er gewoon langsgaan en aanbellen. Iedereen mag op bezoek komen, je bent er welkom. Motiveer jongeren om naar jullie activiteiten te komen en blijf ze motiveren. Vergeet hen ook niet wanneer je rekruteert voor leden of voor animatoren.

 • Blijf kansen geven aan jongeren. Ook wanneer er dingen niet zo lopen als je wil. Jeugdwerk en vrije tijd zijn de plek waar jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen met vallen en opstaan.

 • Het is een taak van het jeugdwerk om er te zijn voor alle jongeren in onze samenleving. Dat maakt niet alleen die jongeren, maar ook het jeugdwerk sterker.

Lees meer uitleg bij de tips