Hoe stel ik een plan van aanpak op?

Waarom is een gedetailleerd plan nodig?

Ok, je weet wat je wil doen. Maar hoe moet het nu verder?

Een gedetailleerd plan van aanpak helpt je om te denken in deelopdrachten. Zo wordt je initiatief een pak overzichtelijker.

jongeren in overleg

Wanneer je op deze en andere cruciale vragen een helder antwoord formuleert, kan je makkelijker en sneller aan slag.

Bovenstaande vragen zijn slechts een kleine greep uit de volledige lijst. Wil je graag extra hulp bij het opstellen van een plan van aanpak? Dan helpen we je graag verder.

Voor welke mensen wil je iets betekenen?

Je weet voor wie je het verschil wil maken. Je hebt dus de doelgroep van je initiatief bepaald.

– Ken je mensen uit deze doelgroep of ken je een vereniging die deze mensen al bijstaat?

Perfect, contacteer ze en leg hen jouw initiatief uit aan de hand van je duidelijke omschrijving.

– Ken je niemand uit de doelgroep? Heb je ook nog geen idee welke vereniging je zou kunnen contacteren?

– Neem een kijkje op www.goededoelen.be. Je vindt er een overzicht van honderden verenigingen uit Vlaanderen. Je kan via de zoekfunctie op locatie en thema zoeken.

– Neem contact op met je lokaal bestuur. Het bestuur van je gemeente weet als geen ander welke verenigingen, buurtcomités en initiatieven er bestaan in hun stad of dorp.

– Ga grasduinen op vrijwilligerswerk.be.

– Dit alles heeft je nog niet het gewenste resultaat opgeleverd? Neem contact op met het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.

Hoe wil je vrijwilligers betrekken?

Je hebt een geweldig initiatief op poten gezet. Nu wil je dat enthousiaste vrijwilligers mee hun schouders onder jouw project zetten. Je sámen inzetten voor een ander geeft des te meer voldoening.

Via de website van De Warmste Week kan je, van zodra je je initiatief registreerde, ook een oproep doen voor vrijwilligers.

Bekijk je initiatief grondig.

Misschien kan je het initiatief opdelen en zoek je voor elk onderdeel andere vrijwilligers? Dan kan je aan één initiatief meerdere oproepen voor vrijwilligers koppelen.

Denk ook goed na hoeveel vrijwilligers je voor elke taak nodig hebt.

Pas deze tips toe:

1. Hou het laagdrempelig

Vraag niet te veel van je vrijwilligers. Stel geen te hoge eisen, maar geef iedereen een eerlijke kans om zijn of haar talenten in te zetten. Maak duidelijk dat ze ook in fases kunnen helpen.

2. Wees duidelijk

Formuleer heel duidelijk wat je van vrijwilligers verwacht. Welke taken voeren ze uit? Welke vaardigheden moeten ze hebben? Hoeveel tijd moeten ze daarvoor vrijmaken? Moeten vrijwilligers zich verplaatsen? Kortom, laat geen ruimte voor interpretatie. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

3. Begeleid vrijwilligers

Laat vrijwilligers niet aan hun lot over. Begeleid hen in elke stap. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende communiceert en hen uitgebreid ontvangt en begeleidt. Toon ook je dankbaarheid, want vergeet niet: deze mensen zetten zich vrijwillig in voor jouw project!

Weet je niet goed hoe je vrijwilligers in de watten legt? Ben je bang om bepaalde zaken over het hoofd te zien? Neem contact met ons op.

Is je locatie coronaproof?

Je hebt een initiatief beschreven met de ideale locatie.

Is dit een openbare plek? Check dan even met je gemeente of dit toegestaan is.

Is het buiten? Dat is coronaproof en sfeervol, maar bereid je ook voor op alle soorten herfstweer zoals regen, koude en wind.

Is het binnen? Denk aan de coronamaatregelen die in je gemeente van kracht zijn. Voorzie handgel en verlucht je lokaal. Misschien kan een bordje met ‘mondmasker verplicht’ handig zijn? Is er een maximumcapaciteit aan je lokaal? Check zeker de regels die in deze periode gelden in jouw gemeente!

Misschien hoef je je helemaal niet te verplaatsen omdat je een digitaal initiatief hebt bedacht? Digitale initiatieven hebben specifieke kenmerken, de komende weken geven we daarover nog extra tips.

Wat is de timing van je project?

Je initiatief is helemaal helder in je hoofd. Nu nog een datum of een periode vinden!

Het kan een eenmalig initiatief zijn op een specifieke dag of het kan een oproep zijn voor meerdere weekends. Dit is allemaal perfect mogelijk, maar het moet kunnen plaatsvinden tussen vandaag en 24 december 2020.

Hou bovendien rekening met de voorbereidende taken die je misschien nog moet uitvoeren of een oproep voor materiaal en vrijwilligers die misschien nog loopt.

Maak een degelijke tijdslijn op zodat je een duidelijk zicht hebt op de tijd die je nog hebt voor D-Day!