Checklist: wat is er nodig voor een goede omschrijving?

Om van jouw idee een aanvaardbaar De Warmste Week project te maken, is het zeer belangrijk dat je jouw idee zo helder mogelijk omschrijft. Hou er rekening mee dat wat voor jou logisch en vanzelfsprekend lijkt, dat voor een ander vaak niet is. 

Eerst maak je een omschrijving van je initiatief. Daarna kan je voor dit initiatief ook een oproep formuleren, gericht aan vrijwilligers. Dit zijn dus twee aparte zaken!

close-up van notitieboekje en persoon dat schrijft

Bereid beide zaken goed voor met deze checklist:

1. De titel van je initiatief / oproep

Probeer niet origineel uit de hoek te komen, maar bedenk een titel die kort en duidelijk is. Wie jouw titel leest, moet meteen begrijpen wat je wil doen.

“Sjaals breien voor daklozen” is bijvoorbeeld duidelijker (en dus ook beter) dan “Een warme winter”.

Zoek je ook vrijwilligers om je initiatief te doen slagen? Vermeld dan duidelijk de verwachte competenties in de titel.

2. De beschrijving van je initiatief en/of oproep

Ook de omschrijving van je initiatief hou je beter kort. Geef duidelijk aan:

1. Wat je precies gaat doen en waarom. Vertrek vanuit jezelf (“Ik ga…doen..”) of vanuit je vereniging (“Wij organiseren…)

2. Hoe je daar anderen mee helpt (“Ik ga…doen voor X”)

3. Als je anderen wenst te betrekken, geef dan duidelijk aan wat je van hen verwacht zoals hoeveel tijd moeten ze vrij maken, welke vaardigheden verwacht je, hoeveel mensen heb je nodig,… (“Ik ga…doen voor X en zoek nog 3 enthousiaste helpers om … te doen)

3. De periode

Elk initiatief is anders. Loopt jouw project één dag? Meerdere dagen? Of zelfs de volledige De Warmste Week-periode (tot 24 december)? 

Denk hier goed over na, zo kunnen eventuele vrijwilligers voldoende tijd vrijmaken in hun agenda (zonder dat ze zich verplicht moeten voelen om de hele periode vrij te houden).

4. De locatie

Waar gaat je initiatief door? Moeten vrijwilligers zich verplaatsen of kunnen ze ook van thuis uit hun steentje bijdragen? We raden altijd aan om een lokaal initiatief bij jou in de buurt te organiseren en niet aan de andere kant van het land.

Alle vakjes aangevinkt? Mooi! Dit overzicht helpt je straks om je initiatief in te dienen en je plannen uit te leggen aan anderen.